Кондитерська в Києві:
б-р Дружби Народів, 5
Замовлення:
050 999-10-77
телефонуйте з 9 до 21

Берлінські пончики за рецептом Жоржа Ерме


Берлінер - це дуже популярний в Німеччині пончик із дріжджового тіста з різноманітними начинками. Це можуть бути полуничний, абрикосовий, вишневий, сливовий, шипшиновий конфітюри, а також начинки із заварним кремом чи ганашем. Посипають пончики цукровою пудрою або поливають цукровою глазур’ю.

Пончики, за легендою, винайшов у 1756 році берлінський кондитер, який мріяв служити в артилерії, але не зумів стати вправним бійцем, тож його залишили в полку як польового пекаря. Оскільки в польових умовах печі не було, він примудрився смажити круглі “гарматні ядра” в жирі на відкритому вогні.

Згодом рецепт пончиків став дуже популярний у Берліні, де кондитери удосконалили його, збагативши смак начинками.

Рецепт берлінських пончиків (на 25 штук)

Для опари
5 г пекарських дріжджів, 180 мл мінеральної води (20 градусів), 275 г муки

Для тіста
250 г муки + мука для посипки кухонного рушника, 12 г солі, 70 г цукру, 5 жовтків, 60 г дріжджів, 60 мл молока, 70 г масла

Для фритюру
800 мл олії (в оригінальному рецепті з виноградних кісточок)

Для начинки
150 г вершкового масла, 160 г темного шоколаду чи 180 г молочного, 110 г вершків

Для посипки
3 г кориці, 250 г цукру


  • Почніть з приготування опари. Замісіть однорідне рідке тісто, накрийте рушником і залишіть на 1,5-2 год. до появи дрібних пухирців.

  • Приготуйте тісто для берлінських пончиків. Викладіть опару в чашу кухонного процесора і встановіть насадку крюк. Додайте всі інгредієнти для тіста, крім масла. Коли тісто перестане приставати до стінок чаші, додайте нарізане кубиками м’яке масло. Однорідне тісто перекладіть в миску, накрийте рушником і дайте йому час збільшитись двічі в об’ємі.

  • Обімніть тісто рукою, розділіть на 25 шматочків і сформуйте кульки. Викладіть на злегка вологий, посипаний мукою рушник на віддалі 5 см один від одного. Накрийте рушником і почекайте, доки кульки не підростуть удвічі.

  • Розігрійте фритюр до 160 градусів. У залежності від розміру посуду, смажте по 4-5 штук 10 хвилин (в середині жарки повернути).

  • Приготуйте ганаш. Розтопіть масло і вершки, додайте шоколад і розмішайте до утворення блискучої маси.

  • Налийте ганаш у кондитерський мішок з гладкою насадкою середнього розміру, проткніть ще теплий пончик, начиніть.

  • Змішайте цукор-пісок з корицею, обваляйте в ньому пончики.

Берлінські пончики - смачна випічка до Різдва чи недільного чаю в колі родини у морозний зимовий день. А на святкові урочисті події чи в подарунок друзям можна замовити торт у Києві. Кондитери запропонують різноманітні начинки, оригінальний дизайн, щоб ваше свято чи ваш солодкий подарунок запам’ятались надовго.


06.04.2019