Кондитерська в Києві:
б-р Дружби Народів, 5
Замовлення:
050 999-10-77
телефонуйте з 9 до 21

Торти з музичними назвами


Жодні свята не обходяться без торту чи інших десертів. Кожна нова подорож — це знайомство з кухнею того чи іншого регіону і, звичайно, з його кондитерськими шедеврами. А торти, що вже стали класикою, обов’язково хочеться скуштувати саме там, звідки рецепти розійшлись по всьому світові. Де ж батьківщина всім відомих тортів із музичними назвами?

У 1903 році в Парижі на кулінарній виставці французький кондитер Луї Кліші запропонував рецепт десерту, назва якого символізувала кондитерське мистецтво як один із різновидів творчості, — “Опера”. Згодом за цим же рецептом почали пекти торт на основі ніжного бісквіту “Джоконда” з мигдальної муки, масляного кавового крему і шоколадного ганашу.

Є ще одна версія походження цього шедевру, яка пов'язана з назвою Паризької опери, тобто на її честь кондитер Сіріак Гавіллон придумав торт, який був схожий на сцену — квадратної форми з білою глазур’ю. Дочка кондитера Кріс Бернард вирішила удосконалити рецепт батькового десерту, додавши шоколад і каву. Власне за їхнім кондитерським домом (Dalloyau) залишилось авторство, хоча на нього претендував і французький кондитер Гастон Ленотр. Його торт “Театр опери” нагадував вже відому на той час “Оперу”, тільки був пркритий темною шоколадною глазур’ ю.

Торт “Моцарт” — шоколадна казка. Є чимало сучасних рецептів цього торту, але найкращий належить австрійському кондитеру Карлу Шумахеру, який поділився ним у книзі “Солодкі страви по-венськи”. Шоколад у тісті, шоколад у кремі, шоколад в глазурі — і все це доповнює неймовірно легке і ароматне фісташкове суфле. Отже, варіантів цього торту достатньо, але автентичну випічку, яку подають із жирними вершками, можна скуштувати тільки у Вені, на батьківщині великого композитора.
Одним із різновидів цього кондитерського шедевру є торт “Моцарт і Сальєрі”, в рецепті якого вдало поєднались шоколад, грильяж та вишня.

“Баядерка” — це назва танцівниці-жриці, назва відомої опери, назва балету і назва торту. Дуже популярний сьогодні рецепт французького кондитера П’єра Ерме. Бісквітні коржі, крем з білого шоколаду з лаймом, желе з ревеню, м’якоть маракуї — вже назви інгредієнтів заставляють пульс пришвидшено битись у передчутті солодкої насолоди.

Не поступається у смаку вже названим кондитерським шедеврам торт “Ноктюрн”. М’які шоколадні коржі, дуже ніжний і ароматний малиновий мус і крем-брюле просто тануть у роті, відлунюючи музикою смаків. Можна замовити торт у Києві, в сучасних кондитерських, в яких якість+модне оформлення відповідають рівню європейських майстрів.


22.09.2018