Кондитерська в Києві:
б-р Дружби Народів, 5
Замовлення:
050 999-10-77
телефонуйте з 9 до 21

Торт Капрезе


Сучасні кондитери часто використовують відомі рецепти тортів, що вже стали класикою, надаючи їм шарму свого часу. Так, знаменитий торт Капрезе має чимало варіацій, зокрема, чорний шоколад з нотками малини, з імбирною гостринкою, цедрою лимона, лікером і навіть заміна чорного шоколаду білим. Базовий рецепт Капрезе — це торт із м’якого вершкового масла, цукру, яєчних жовтків, круто збитих білків, чорного шоколаду та мигдальних горіхів. Після приготування має бути досягнуто такий результат: тверда тоненька кірочка на поверхні випічки та ніжна волога серединка.

Історія цього кондитерського виробу обросла легендами. Одна із них дуже нагадує винахід рецепту київського торту. На Капрі в 20-х роках 19 ст. в одному з ресторанів працював шеф-поваром Кармін Ді Фьоре, якому довелось пекти торт на замовлення гангстерів із Америки, що приїхали на острів розважитись. Дещо наляканий шеф-повар від хвилювання, у поспіху забув додати в торт, здавалось би, один із основних інгредієнтів — муку. Часу пекти новий десерт не було. Шеф-повар подумки вже прощався із життям. Тим не менше, Аль Капоне торт дуже посмакував і він навіть взяв рецепт у Фьоре. Оскільки події відбувались на острові Капрі, торт назвали Капрезе. Це, звичайно, легенда, але правда те, що торт дуже полюбили туристи і його можна було скуштувати майже у всіх місцевих ресторанах.

Ще одна легенда сягає корінням у 30-ті роки. Авторство торта приписують родичам відомого австрійського художника Августа Вебера.

Ну і які легенди можуть обійти увагою королівські родини? Все-таки торт — це король десертів. Правитель Неаполя одружився з австрійською принцесою, яка дуже любила торт Захер, що разом із тим навіював їй спогади про рідну землю. Королівський повар не знав рецепту (сьогодні ми можемо загуглити: торт на замовлення Київ, Захер). Але відсутність інтернету не вибила грунт із-під ніг шефа. Він не розгубився і почав імпровізувати, використавши популярний місцевий інгредієнт — мигдаль. Шоколадно-мигдальний смак зачарував принцесу. Так пшенична мука в рецепті поступилась місцем мигдальній, а Захер поступився місцем Капрезе.

Торт і сьогодні є одним із найпопулярніших італійських десертів, поряд із панна-коттою, тірамісу та різноманітними парфе. Відомий італійський кондитер Сальваторе Де Різо пробував готувати різні варіанти торту Капрезе, але зізнався, що оригінальний рецепт йому смакує найбільше, а торт має настоятися, бо найсмачніший на другий день приготування. Кондитер застеріг бажаючих спекти торт, що Капрезе, на перший погляд, не дуже складний у приготуванні. Однак все треба робити дуже акуратно, легенько змішувати білки, шоколад, мигдаль; контролювати температуру випічки.

Власники італійських кондитерських та ресторанів вважають за обов’язок мати в меню торт Капрезе, але смак у кожного виробу різниться, тому цей десерт туристи куштують в різних закладах, очікуючи смакову “ізюминку” того чи іншого шеф-повара.

І зовсім не обов’язково їхати в Італію, щоб ще раз попробувати цей кондитерський шедевр. Торт замовити можна в багатьох європейських ресторанах чи кондитерських. А якщо немає часу на турне, то можна замовити торт у Києві, бо рецепт Капрезе давно перейшов усі кордони.


28.09.2018