Кондитерська в Києві:
б-р Дружби Народів, 5
Замовлення:
050 999-10-77
телефонуйте з 9 до 21

Чізкейк


У давнину українське весілля не обходилося без пишного короваю, що символізував початок щасливого подружнього життя, а нині це завдання перебрав на себе весільний торт, щоб молодятам солодко жилось. Готуючись до визначної події, наречені вибирають торт, який їм найбільше до смаку (і вже на цьому етапі буває, що треба шукати компроміс), адже одному подобається шоколад, малина, а іншому — ніжний вершковий крем, горіхи тощо.

У давньогрецьких молодят такого вибору не було, адже на весілля готували сирний пиріг, що в перекладі — чізкейк. В античних рукописах навіть знайдено рецепти приготування пирогів із кисломолочного сиру, що їх записували лікарі, бо вважали цю страву цілющою. Є згадки про те, що рецепт сирного пирога перекочував до Стародавнього Риму і чізкейк став однією з улюблених страв Юлія Цезаря, але подавали його гарячим. З часом сирний пиріг помандрував до Англії. Тут його спершу готували із твердих сортів сиру, могли додавати овочі, тож пиріг мало нагадував кондитерський десерт.

Є ще легенда про те, що сирний пиріг готували на Стародавньому Сході. Для цього використовували підкисле молоко, в яке додавали яєчні жовтки, мед, сік та цедру лимона. Очевидно, що ці пироги були прапрапредками чізкейку.

Ближче до сучасної версії сирний торт наближається в Америці, адже рецепт, що його привезли емігранти з Європи, вже мав у своєму складі вершковий сир. А винайшов цей сир нью-йоркський фермер Вільям Лоренс, який хотів зварити французький сир Невшатель. Не знаючи точного рецепту, фермер трохи поекспериментував і одержав дуже ніжний, м’який, солодкий на смак вершковий сир. Як і в історії з київським тортом, тортом капрезе та багатьма іншими кондитерськими та кулінарними рецептами, випадок дав можливість створити унікальний, а то й шедевральний продукт. Згодом цей сир із назвою “Філадельфія” став продаватися в усіх місцевих магазинах. Ця марка сиру, що її започаткувала компанія Крафт Чіз, купивши бренд “Сир Філадельфія”, і сьогодні продає вершковий сир, уже відомий усьому світові.

Так в Америці почали виготовляти чізкейки і з початку 20 століття й донині цей десерт залишається дуже популярним. Іноді його називають Рубеновським десертом, адже до 1929 року американці використовували звичайні кисломолочні сири у його приготуванні, а ресторатор Арнольд Рубель вперше використав вершковий сир. Кондитери різних країн готують чізкейк відповідно до уподобань своїх жителів чи модних тенденцій, але основним інгредієнтом залишається вершковий сир. Заміна цього сиру на інший видається сьогодні за шахрайство, адже тоді треба говорити про інший десерт.

В Україні чізкейк дуже популярний, не поступається навіть оригінальним пирогам-сирникам, рецепти яких зберігаються в українських родинах з давніх часів. Чізкейк можна готувати двома способами: з випічкою і без випічки. До торту додають різні фрукти, але найчастіше — полуницю, апельсини, банани, манго. Полюбляють українці гарбузовий чізкейк із солоною карамеллю. Замовити торт у Києві пропонують у багатьох кондитерських, тому можна вибрати улюблений смак і насолоджуватись ще одним кондитерським творінням.


02.10.2018