Кондитерська в Києві:
б-р Дружби Народів, 5
Замовлення:
050 999-10-77
телефонуйте з 9 до 21

Трохи про шоколад, єврейські кондитерські та кондитерів…


Першу шоколадну фабрику в 16 столітті відкрив у Португалії місцевий криптоєврей Бенджамин д’Акоста де Андраде. На жаль, він змушений був утікати від інквізиції, коли португальці повернули контроль над містом Ресіфі. Власне тоді, коли в Португалії оголосили святу інквізицію, дуже багато євреїв покинули країну і поселились у Франції. Саме тут вони почали виробляти справжній шоколад з какао, молока, цукру, ванілі, масла і горіхів.

Шоколад просто-таки захопив ринок, тому в цей бізнес прийшло чимало євреїв. Вони першими в Європі та Америці почали створювати рецепти шоколаду з вафлями, родзинками, кунжутом. А винахід євреїв — глазур — одразу завоювала визнання у відомих європейських кондитерів.

Перший у Європі кафетерій в середині 17 століття в Оксфорді також відкрили єврейські купці. У меню були кава, шоколад, какао і десерти, якими приходили поласувати і дорослі, і діти.

Сьогодні в усьому світі відомий торт, що його приготував шістнадцятилітній єврейський хлопчик Франц Захер. У 1832 році австрійський дипломат Маттерніх замовив десерт для своїх гостей, але кондитер захворів і торт спік його помічник. Шоколадне тісто, абрикосовий джем, ніжний шоколадний крем і шоколадна помадка — цей вибух шоколаду вразив гостей дипломата.

І сьогодні торт «Захер» печуть повсюди в Австрії як за оригінальним рецептом, так і його варіації. Едуард Захер, старший син Франца, дещо змінив складові десерту, який продавав у кондитерській «Демель», а з 1876 року в готелі «Захер» у Вені.

Не таким відомим, але не менш смачним є торт «Флонді», що також має єврейське коріння. Цей торт уже став традиційним для угорських євреїв, які добре знають його авторку — Рахель Флонді, дочку равина. Дівчина завжди мріяла стати кондитером, тож спершу пекла на замовлення вдома, а згодом відкрила власну кондитерську.

Сьогодні скуштувати торт за її рецептом можна в Noe Cukraszda Cafe у Будапешті, адже його варіацій є чимало. Торт користується популярністю як у відомих кондитерів, так і домашніх господинь. У 2012 році фестиваль в Будапешті прикрашав 500-кілограмовий торт «Флонді» довжиною 96 метрів. Це солодке диво складається з пісочних коржів і різних начинок, зазвичай яблучної, горіхової, макової та сливового повидла.

У єврейській випічці доволі часто використовують сухофрукти. Пропонуємо рецепт відомого пирога «Ту бі-Шват». Із 100 грамів борошна, 100 грамів цукру, 5 яєць, 3 ст. ложок олії, по одній чайній ложці кориці, мускатного горіху, кардамону, імбиру, пів чайної ложки солі замісити тісто. Додати 300 г сухофруктів (асорті), 250г подрібнених підсмажених грецьких горіхів. Змастити форму для випічки (25 см), викласти суміш та випікати 1 год. 30 хв. — 1 год. 50 хв. при температурі 160 градусів. Коли охолоне, посипати цукровою пудрою або полити шоколадною помадкою.

Подібні торти можна замовити в Києві у кондитерських. Торт «Роза пустелі» з пряними житніми коржами, духмяним вершковим мусом та сухофруктами наповнить дім ароматом свята.


22.10.2018