Різдво — це свято, яке хоча би раз на рік збирає за столом сім’ю у повному складі, якщо є така можливість. Окрім традиційних страв, як-от кутя, вареники, узвар, не обходиться без смачної різдвяної випічки. Кекси, пляцки, пряники, пончики, печиво…
Кулінарний талант Дарії Цвєк поціновували багато людей на Західній Україні, де жила майстриня, а також в інших її куточках і, навіть, поза межами України. У книзі “Солодке печиво” зібрано кращі рецепти тортів, печива, пиріжків, пудингів, млинців, суфле.
Пропонуємо рецепти різдвяної випічки Дарії Цвєк
Пляцок кучерявий з повидлом
Для тіста
350 г муки, 200 г масла, 2 яйця, 100 г цукру, ½ пачки розпушувача
Для начинки
250 г густого повидла
З просіяного борошна з розпушувачем, масла та жовтків замісити тісто. Покласти в холодильник на 1-1,5 год.
Круглу форму застелити папером для випічки, змастити маслом, натерти дві третини тіста на крупній терці.
Збити в круту піну білки
Покрити повидлом тісто у формі
На повидло викласти збиті білки
Натерти на білки решту тіста
Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 30-40 хвилин
Спечений пляцок охолодити, посипати цукровою пудрою.
Сирник на пісочному тісті
Для тіста
500 г муки, 200 г масла, 3 ст. ложки сметани, 50 г цукру, 2 жовтки, цедра ½ лимона
Для начинки
1 кг сиру, 10 яєць, 300 г цукру, 50 г масла, 50 г манної крупи, 3 варені картоплини, 150 г родзинок
Замісити тісто, поставити в холодильник на дві години.
Сир, картоплю, манну крупу збити блендером.
Білки збити міксером на круту піну, поступово додаючи 150 г цукру.
Решту цукру збити міксером з жовтками, розтерти з маслом.
Сир вимішати з жовтковою масою, а потім з білковою піною.
Додати родзинки.
Змастити маслом форму для випічки, викласти в неї ⅔ тіста, поколоти його виделкою.
Викласти на тісто сиркову масу.
З тіста, що залишилося, скачати тонкий валок і зробити на сирі решітку. Змастити білком.
Пекти у розігрітій до 180 градусів духовці 45-55 хвилин.
Маківник нашвидкоруч
Для тіста
300 г муки, ½ скл. молока, 20 г дріжджів, 3 жовтки, 100 г цукру, ½ ч. л. солі, 50 г масла
Для начинки
200 г маку, 100 г цукру, 3 ст. л. манної крупи, 2 білки, пакетик ванільного цукру
У посуд з борошном влити дріжджі, розведені в теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру, перемішати.
Коли дріжджі почнуть бродити, посолити, додати розтер і з цукром жовтки, влити розтоплене масло і замісити пухке тісто. Накрити рушником і поставити в тепле місце, щоб підійшло.
Тісто розкачати, накласти на нього начинку, скрутити в довгий тонкий рулет у вигляді спіралі.
Викласти у змащену маслом круглу форму для випічки і залишити на 20-30 хвилин, щоб тісто підійшло.
Змастити маківник білком і пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 10 хвилин, а тоді ще 25 хвилин - при 180 градусах.
Якщо у вас немає часу зайнятись різдвяною випічкою, замовляйте торт, печиво, мафіни в Києві у кондитерських. Майстри запропонують вам солодощі, допоможуть зробити свято по-домашньому смачним, водночас це зекономить ваш час для розваг і спілкування з близькими людьми.