Кондитерська в Києві:
б-р Дружби Народів, 5
Замовлення:
050 999-10-77
телефонуйте з 9 до 21

Торт Добош


Цей торт мандрував усією Європою в дерев’яних коробках, стінки яких були обкладені солоним льодом. Славнозвісний Добош — торт на замовлення — побив рекорди продажу солодкого у 19 столітті. Хіба міг подумати Йожеф Добош, що саме солодка випічка зробить його відомим? Адже починав він свій бізнес із відкриття магазину делікатесів у Пешті, в якому продавали гусячу печінку, консервовану спаржу, гриби трюфелі, рідкісні види риби. А ще Добош захопився виробництвом оцту із токайських сортів винограду, який одразу здобув своїх поціновувачів.

У молодого Йожефа був неабиякий хист до кулінарії. Це і не дивно, адже виріс він у сім’ї знаних кулінарів, а його прадід був поваром при дворі Ракоці в місті Серенч. Опанувавши кулінарну справу, Йожеф працював у родинах відомих угорських аристократів, які захоплювались його майстерністю, вмінням створювати вишукані авторські страви, оригінальні, смачні та естетично привабливі, а також неймовірні десерти. Вже у цей час Йожеф починає роботу над кулінарною книгою, а згодом він стане автором кількох кулінарних книг, якими сьогодні пишаються його співвітчизники. Саме ці заощадження і дали йому можливість відкрити у 1878 році магазин делікатесів. До речі, ціни там були дуже високі. Тодішній міністр фінансів Шандор Векерле, взявши в руки чек, констатував, що ціни в магазині не для гаманця міністра фінансів. Однак магазин Добоша притягав до себе жителів, як магніт, не тільки рідкісними делікатесами, але і чудовою вітриною, що була прикрашена скромно і водночас вишукано-елегантно. На всьому, що робив Йожеф, відчувався його неймовірний смак і харизма.

У 1885 році Йожеф Добош під час Першої будапештської національної виставки встановив павильон, в якому працював ресторан. Респектабельні жителі міста одразу оцінили вишукану кухню і обслуговування, адже в закладі працювало вісімдесят офіціантів і десять досвідчених поварів. Звичайно, рецепти страв належали Йожефу, який і цього разу вразив відвідувачів палітрою смаків. У ресторані навіть побувала імператорська сім’я Габсбургів. Імператриця Єлизавета стала постійною замовницею нового десерту, який під час виставки презентував Йожеф. Це був торт із шести бісквітних коржів, шоколадного крему і карамельної глазурі. Сьогодні цим не здивуєш нікого, але тоді торт викликав фурор. Замовлення торту у різні куточки Європи, а Добош подорожує як шеф-повар на найвідоміші світські прийоми.

На площі Мартинеллі вже відомий кондитер відкриває ресторан, замовити столик у якому можна було як мінімум за три-чотири дні. Нікому з кондитерів того часу не вдавалось спекти торт, який вже тепер мав назву, — “Добош”. Автора нагородили імператорським золотим хрестом за досягнення в кондитерській справі. Це й не дивно, адже імператриця Єлизавета, яка дуже стежила за своєю фігурою, не змогла відмовити собі в насолоді споживати торт Йожефа. Жоден бенкет чи урочиста вечеря не обходились без цього кондитерського дива. На той час дивом було і те, що торт не псувався десять днів, адже холодильників не було. Більше того, солодке чудо не втрачало у смаку, а, навпаки, торт ставав ще ніжнішим.

Згодом Добош розкрив рецепт славнозвісного шоколадного торту в своїй кулінарній книзі. Тоді кондитери почали пробувати повторити диво-торт.

І сьогодні, не дивлячись на масу різноманітних рецептів, торт Добоша залишається візитівкою Угорщини, а також займає нішу серед десертів у кондитерів Мілану, Парижу та інших європейських міст. Замовити торт у Києві — також не проблема.


07.10.2018