Кондитерська в Києві:
б-р Дружби Народів, 5
Замовлення:
050 999-10-77
телефонуйте з 9 до 21

Maкаронс


Історія цього тістечка така ж загадкова, як і рецепти випікання. Здається, все робиш правильно, а не виходить. Навіть у кондитерів з досвідом це тістечко не завжди досконале. Треба володіти спеціальною технікою змішування інгредієнтів, щоб досягти потрібної текстури - всередині макарон має бути м’яким, а зверху гладеньким, ідеально рівним, з тоненькою хрумкою кірочкою.

Це тістечко-безе має вивірену рецептуру, точну пропорцію мигдальної муки, цукрової пудри та білків. Круглі половинки-”спіднички” з’єднуються попарно кремом різноманітних смаків. Приготування крему-ганашу не потребує особливого вміння, хоча начинки у кондитерів-віртуозів достойні найвищої похвали.

Це кондитерське диво, за однією версією, з’явилось в епоху Відродження в Італії, а дещо пізніше повар Катерини Медічі привіз рецепт у Францію, куди вона приїхала взяти шлюб з Генріхом ll.

Інша легенда датується 791 роком, коли в жіночому монастирі біля містечка Нансі у північно-східній частині Франції монахині пекли і продавали схожі на макаронс тістечка, щоб забезпечити там своє проживання. Сестри-кармелітки придумали рецепт мигдального печива, бо не вживали м’ясо, а про користь горіхів знали із записів католицької святої Терези Авільської.

В Нансі є кафе, яке сьогодні дуже популярне серед туристів. Називається воно “Maison des Soeurs Macarons”, а його власники називають себе спадкоємцями оригінального рецепту макаронс, який нібито зберігся в старовинних книгах сестер-кармеліток. Правда, в минулому мигдальне тістечко округлої форми намащували варенням та посипали спеціями, але і тоді воно було надзвичайно популярним. Макаронс подавали як вишуканий десерт на світських прийомах, і дами були у захваті від нього. Марія-Антуанетта навіть назвала свого кота Макаронс.

На початку 20 століття тістечко набуло нинішнього вигляду. П’єр Дефонтен, власник кондитерського дому Ladurre з’єднав дві частинки шоколадно-вершковим кремом. З того часу і до сьогоднішнього дня кондитери експерементують з начинками. У Франції культ макаронс продовжують кондитерські П’єра Ерме і Лядуре. Тут навіть відзначають двадцятого березня День макаронс, коли тістечка роздають безкоштовно.

Макаронс не виходять з моди, більше того, в останні кілька років вони здобувають все більше прихильників. У Києві можна замовити модні торти, прикрашені цими ніжними тістечками неймовірно-красивих відтінків, а також макаронс різних смаків, які оцінять навіть витончені гурмани.


10.02.2019