Кондитерська в Києві:
б-р Дружби Народів, 5
Замовлення:
050 999-10-77
телефонуйте з 9 до 21

Польська випічка


Польська випічка дуже популярна не лише в Польщі, але й у багатьох європейських країнах. На західних теренах України польські рецепти переплелись із українськими традиційними.

Торт “Пані Валевська” — візитівка польської кухні. Він має цікаву історію, нібито у січні 1807 року Наполеон біля містечка Блонь зупинився змінити коней. Жителі зібрались навколо його карети, але раптом розступились перед двома красивими жінками. Марія Валевська, голубоока блондинка, одразу привернула до себе увагу Наполеона. Існує думка, що вона була, окрім Жозефіни, серйозним захопленням імператора і народила йому сина. Відтак поляки вирішили пов’язати з іменем відомої пані назву торта, який став не менш відомим, аніж Марія, бо насправді дуже смачний. Всі інгредієнти — пісочні коржі, джем із чорної смородини, мигдаль, бізе, в міру солодкий заварний крем — зливаються в гармонію кохання. Такий торт не соромно подати і на імператорський стіл.

Користується популярністю в кондитерів і торт “Стефанка”, для якого печуть корж із пісочного тіста, безе з сухофруктами і волоськими горіхами; доповнює ароматну випічку і повидло з кислинкою.

У поляків дуже багато рецептів смачних пляцків, які сучасні кондитери використовують як базову основу для оригінальних тортів. Таким є рецепт пляцку “Небесні ласощі”, що складається з двох пісочних коржів, яблучного желе (галяретки), горіхового крему та глазурі з гіркого чорного шоколаду.

Восени у багатьох кондитерських можна скуштувати пляцок “Варшавський яблучник”. Ось рецепт одного із варіантів всім відомого яблучника. Із 180 грамів масла кімнатної температури, 200 грамів цукру (збити міксером), 20 грамів олії, 7 жовтків, 250 грамів борошна, 30 грамів манки, 18 грамів розпушувача, поступово збиваючи, замісити тісто. Окремо збити в круту піну білки 3 яєць з 50 грамами цукру. Легенько перемішати тісто з білками, поділити на дві частини. В одну додати дві столові ложки какао, в іншу — одну столову ложку крохмалю. Застелити форму (27 х 20) папером для випічки і розрівняти на ньому темне тісто. Збити 4 білки із 100 грамами цукру в круту піну, додати 200 грамів кокосової стружки, акуратно перемішаии і викласти на темне тісто. Почистити, натерти на грубій терці кілограм яблук і легенько викласти на білково- кокосовий прошарок. Наверх викласти світле тісто. Випікати в розігрітій до 170 градусів духовці 50-60 хвилин. Полити шоколадною помадкою чи розтопленим шоколадом.

І, мабуть, найулюбленішим десертом туристів є торт “Карпатка” із заварного тіста і ніжного вершкового пудингу, що дуже нагадує смак класичних еклерів.

Польська випічка знайшла своїх шанувальників і серед українських кондитерів. Замовляйте торт у Києві, адже чимало польських рецептів майстри солодощів адаптували до власних, створивши чудовий мікс класики і модерну.


10.10.2018