Кондитерська в Києві:
б-р Дружби Народів, 5
Замовлення:
050 999-10-77
телефонуйте з 9 до 21

Сімейство профітролей


Весільний торт чи крокембуш? Все таке красиве, святкове і смачне. А, може, торт і крокембуш? Це наречені-солодкоїжки не в змозі відмовитись від оригінальних кондитерських виробів, без яких неможливо уявити собі весілля.

Мода на крокембуш прийшла до нас із Франції, де його замовляли до особливо важливих подій. Для виготовлення цього десерту, а дехто називає його розкішним тортом, використовують конус, який може бути різної висоти. До нього за допомогою карамелі (також може бути різного кольору) прикріпляють профітролі, розміром не більші за чотири сантиметри. Виходить чарівна композиція, яку сучасні кондитери вміло прикрашають фруктами, цукатами, декоративними солодощами, квітами.

Профітроль, що в перекладі з французької, має доволі цікаве тлумачення – грошова винагорода, користь – з 19 століття увійшов у меню чи не всіх ресторанів світу. Маленькі ніжні хрусткі булочки із заварного тіста підкорили серця відвідувачів, адже кожен міг вибрати, що йому найбільше до смаку. Профітролі начиняли заварним кремом, а також різноманітними пастами з грибів, бобових, червоної риби. Профітролі ось уже два століття залишаються в рейтингу найсмачніших страв. Точно невідомо, хто автор цього міні-шедевру, знаємо, що у 1827 році в американській кулінарній книзі, написаній французьким шеф-поваром, вперше було знайдено рецепт профітролей. Однак побутує думка, що створив ці смачні булочки італійський повар Попелліні, який разом із багаточисельною свитою королеви Катерини Медічі переїхав із Флоренції у Францію.

Хто б не був авторомі, але цим самим він дав шанс кондитерам усього світу створювати варіації на тему профітролей, а гурманам і не тільки оцінювати їхню роботу. Тож ще одним десертом із славного сімейства профітролей стало заварне тістечко – еклер, що перекладається як спалах, справді спалах смаку і спалах неймовірно гладкої блискучої глазурі. Еклери готують тільки із солодкою начинкою, зокрема класичний варіант – із заварним масляним кремом і шоколадною глазур’ю, але начинок може бути безліч – різноманітні фруктові, з солоною карамеллю, горішками, солодкі з сиром пармезан тощо.

Нащадком профітролей є також десерт шу, який завдяки тоненькому шару пісочного тіста набуває округлої форми. Ці тістечка особливо популярні сьогодні як один із десертів кенді бару, адже шапочки можна забарвити у різні кольори в тон стильового вирішення святкового заходу – чи то весілля, корпоративу, хрестин.

А ще справді кондитерським шедевром стало тістечко Париж-Брест, яке спік на замовлення французького журналіста П’єра Жиффара кондитер Луї Дюран. Цей десерт нагадує велосипедне колесо, адже створений спеціально до знаменитого туру велосипедистів Париж-Брест-Париж 1891 року. Кружки із заварного тіста начиняють ніжним заварним кремом, а між ними мигдальним праліне, Посипають мигдальними листочками, що нагадують велосипедистів, що їдуть, як і на змаганні, по колу. Випікають цей десерт і у формі торта, прикрашають ягодами, різноманітним кондитерським декором.

Як бачимо, все сімейство профітролей впевнено крокує у 21 століття, даючи шанс кондитерам поповнити родину новими гастрономічним відкриттями. А наразі можна замовити кенді-бар у Києві, неймовірно смачні еклери, шу і, звичайно, крокембуш.


06.10.2018