Кондитерська в Києві:
б-р Дружби Народів, 5
Замовлення:
050 999-10-77
телефонуйте з 9 до 21

Різдвяне шоколадне поліно


Ця різдвяна випічка символізує неспалене поліно зі святкового вогнища. До кінця 19 століття в Італії та Франції був такий звичай: голова сім’ї поливав дерев’яне поліно рослинним маслом, теплим вином, натирав сіллю і звертався до нього з проханнями для своєї родини.

Згодом поліно стало їстівним, але зберегло свою “магію”, тому Різдво не обходиться без цієї випічки. Господині вірять, що максимальна подібність їстівного поліна до оригіналу принесе добробут у дім.

Є чимало варіантів цієї випічки, але важливо, що набір інгредієнтів відповідав зимовій порі, тобто був поживний, мав лікувальний склад- горіхи, вершки, мед, корицю, імбир, шоколад, апельсини тощо.

Рецепт різдвяного шоколадного поліна з апельсиновим сиропом від кондитера Фредеріка Касселя (на 8 порцій)

Для бісквіта
4 яйця, 100 г цукру, 75 г муки, 25 г какао

Для апельсинового сиропу
250 г апельсинового соку, 150 г цукру

Для шоколадного крему
250 г вершків, 200 г темного шоколаду, 60 г апельсинових цукатів, нарізаних кубиками

Для прикраси
40 г апельсинових цукатів, нарізаних полосками

Розігріти духовку до 180 градусів.
Приготувати бісквіт. Відокремити жовтки від білків. До жовтків насипати цукор і збивати міксером, поки суміш не стане світло-жовтого кольору. Просіяти муку і какао і ввести в суміш. Білки збити в стійку піну і легко перемішати з жовтковою масою.
Застелити прямокутний противень листком силіконізованого паперу, викласти на нього тісто. Поставити в духовку на 6-8 хвилин.
Витягнути з духовки, обережно зняти папір, покласти бісквіт на решітку і накрити рушником.
Приготувати сироп. У каструлі довести до кипіння апельсиновий сік з цукром.
Приготувати крем. 150 мл вершків довести до кипіння, розтопити в них шоколад. Збити міксером 100 мл вершків і обережно ввести туди шоколадну масу.
Викласти бісквіт на харчову плівку, змастити апельсиновим сиропом і покрити зверху ⅔ шоколадного крему. По всій поверхні рівномірно розкласти апельсинові цукати. Згорнути бісквіт в рулет (поліно), щільно загортаючи в плівку. Покласти на 2 години в холодильник.
Зняти плівку, покрити поліно кремом, що залишився. Вилкою нанести бороздки, щоб імітувати кору. Прикрасити полосками апельсинових цукатів. Поставте в холодильник ще на дві години і подавайте.

Використовуючи базовий рецепт, можна приготувати поліно з горіхами, курагою, чорносливом, бананами, додаючи до крему різні прянощі (корицю, імбир, мускатний горіх, гвоздику),тобто адаптувати до власних смакових уподобань.

Якщо у вас немає часу чи бажання займатись святковою випічкою, можна замовити торт у Києві. Майстри-кондитери запропонують вам безкоштовну дегустацію і ви неодмінно знайдете для своєї родини чудовий солодкий різдвяний подарунок.


27.12.2018